Małe czarne oczka.
Najmłodsza samiczka.
Słodka minka.
Nieodparta pokusa zbadania obiektywu.
“ Czasami ma się wrażenie, że zwierzęta, zwłaszcza młode, są jakby naukowcami, którzy nie spoczną, póki nie zbadają tego, co ich interesuje.  ”

Informacje podstawowe

Piestruszka (lagurus lagurus) zwana potocznie lemingiem stepowym to gatunek ssaka zaliczany do podrodziny norników z rodziny chomikowatych, występujący w Azji i wschodniej Europie.

Lemingi są zwierzetami zarówno dziennymi jak i nocnymi. Większość swojego zycia spedzają pod ziemią. W warunkach naturalnych kopią nory na głebokosci ok 90 cm, z ktorych są dwa lub trzy wyjącia. Nory są dość duże, wyscielone trawą. W tych samych norach samice rodzą i wychowują swoje młode. Poza głęboką norą lemingi wykopuja również tunele bezposrednio pod powierzchnią terenu, które służą do szybkiej ucieczki w razie zagrożenia.

Sierść szarobrunatna z ciemnym charakterystycznym pasem wzdłuż grzbietu. Lemingi stepowe osiągają długość ciała nawet do 12 cm (na ogół 8 - 10cm).

Piestruszka w liczbach:

Długość ciała: 8 - 12 cm
Długość ogona: 0,7 - 1,7 cm
Średnia długość życia:    1,5 - 2,5 roku
Waga: 25 - 35 g
Dojrzałość płciowa: 5 - 6 tygodni
Ciąża: 20 dni
Wielkość miotu: 2 - 8 szczeniąt

Lemingi większość swojego życia spędzają pod ziemią. Nie znaczy to jednak, że mając je w domu nie bedziemy ich widzieli. Są to zwierzęta niezwykle ciekawe swojego otoczenia. Miedzy innymi to własnie sprawia, że tak chetnie wchodzą na ręce.

W warunkach naturalnych piestruszki żyją w grupach do 20 sztuk. Jednakże potrafia sie niezwykle szybko rozmnażać. W rejonie ich wystepowanie są traktowane przez rolników jak szkodniki.